Kesäkuun moottoriveneilykursseilla tuli tutuksi sekä veneen käsittely että merellä liikkuminen

Kesäkuun moottoriveneilykursseilla tuli tutuksi sekä veneen käsittely että merellä liikkuminen

Kesäkuun 17. ja 18. päivä opittiin moottoriveneen käsittelyä ja veneilyn perusasioita

Yhdeksän veneilijää kouluttautuivat kesäkuun Veneen käsittelyn kursseilla ja Veneilyn tutustumiskursseilla. Kahtena peräkkäisenä päivänä pidetyillä neljällä erillisellä kurssilla nautimme monipuolisesta säästä. Kurssien ajalle osuneet sade- ja poutajaksojen vuorottelu sekä sopivan tuulinen sää loivat upean mahdollisuuden oppia veneen käsittelyä aidoissa olosuhteissa. Suomen kesään mahtuu normaalistikin kaikenlaista säätä.

Oppimisen iloa

Oppimisen iloa

Veneen käsittelyn kurssilla keskityttiin veneen hallintaan ahtaissa satamaoloissa. Jokainen kurssilainen pääsi perehtymään veneen käsittelyyn erilaisissa harjoitteissa. Esimerkiksi veneen kääntäminen paikallaan pienessä tilassa ei ollut välttämättä jokaiselle tuttua puuhaa aikaisemmasta veneilytaustasta huolimatta. Joskus ulkopuolisen kouluttajan ohjaamat harjoitukset saavat uudenlaista näkemystä jo hieman veneilleenkin käytäntöihin. Ja kun veneen hallinta tuli tutuksi, oli monellakin kurssilaisella hymy herkässä aikaisemmin vaikealta tai uudelta tuntuneen asian oppimisen myötä.

Aamupäivän aikana kurssilaiset pääsivät harjoittelemaan mm. rantautumista paalupaikkoihin sekä kylkikiinnitykseen lastaus- ja polttoainelaitureille.

Veneilyn salat tutuiksi Veneilyn tutustumiskurssilla

Usein aamupäivän Veneen käsittelyn kursseille osallistuvat kurssilaiset haluavat osallistua myös iltapäivällä heti perään pidettävälle Veneilyn tutustumiskurssille. Tälläkin kertaa kurssilaisia jatkoi veneilyn saloihin tutustumista iltapäivällä. Aamupäivällä jokainen oli opinut hallitsemaan venettä erilaisissa tilanteissa satamaoloissa ja saanut myös tuntumaa veneen ajamiseen eri harjoituskohteiden välisillä siirtymillä. Iltapäivän kurssilla olikin siksi helpompi keskittyä enemmän veneilyyn liittyvien muiden asioiden oppimiseen. Kun kaikki huomio ei enää kiinnity veneen käsittelyyn, pystyy ruorissakin oleva helpommin osallistumaan navigointiin ja niin tärkeään merialueen tarkkailuun.

Koulutuksessa jokainen toimii vuorollaan ruorimiehenä ja navigaattorina

Koska näillä kursseilla on kyse jatkuvasti jokaista kurssilaista osallistavasta intensiiviopiskelusta, kiertävät kurssilaiset tiuhaan tahtiin eri rooleissa kurssin aikana. Jokainen on siten vuorollaan navigaattorina antamassa merikartan ja merimaiseman avulla ohjeita ruorissa vuorossa olevale kurssilaiselle. Pienissä nopeuksissa nopeusrajoituksen tai aallonmuodostuksen rajoituksen alueilla pystyy ruorimieskin navigoimaan samaan aikaan - jos on tottunut veneilijä. Veneilyä vasta aloitettaessa ja varsinkin matkanopeudessa yli 20 solmua huomasivat kurssilaiset hyvin, kuinka paljon on apua vieressä istuvasta navigaattorista, joka antoi ohjailuun ohjeita aina muutamia meripeninkulmia tai väylänmutkia eteenpäin.

Buster Cabin veneen kajuutta tarjoaa hyvät mahdollisuudet navigoinnin opetteluun

Veneilykurssin voi hyvin toteuttaa avoveneelläkin, mutta näillä kursseilla käytössä olleessa Cabin mallissa navigoinnin opettelu sujui sateisessakin säässä rattoisasti. Ennen laiturista lähtöä tehdyn reittisuunnitelman mukaan navigoiminen sujui pienen alkuperehdytyksen jälkeen kaikilta kurssilaisilta mukavasti. Osalla kurssilaisista oli jo aikaisempaa veneilykokemusta takana ja siten merikartan käyttökin oli tuttua puuhaa.

Jokaisella kurssilaisella riitti tekemistä, vaikkei ollut ruori- tai navigointivuorossa

Kurssiveneen viisi istuinpaikkaa ja kouluttajan mukanaan tuomat useat erilaiset merikartat mahdollistivat jokaisen kurssilaisen aktiivisen osallistumisen koko koulutuksen ajan. Jos merikartan käyttö ei ollut aikaisemmin tuttua, kouluttaja oli vieressä koko ajan auttamassa vieraaltatuntuvien merikarttamerkkien löytämisessä merimaisemasta.

Auringonpaistettakin riitti

Kuten tästä "takapenkkiläisten" merikartan lukuhetkestä näkee, on kursseilla aina mukava meininki. Tietysti mieliala on erityisen korkealla, kun saamme nauttia kauniista auringonpaisteisesta säästä. Yksi näiden kurssien anneista on myös muiden kurssilaisten mukava seura. Samalla kun seuraa toisten tekemiä harjoituksia, on siitä mahdollisuus ottaa oppia oman suorituksensa tekemiseen. Siinä tarjoutuu kuin luonnostaan tilaisuus mielikuvaharjoitteluun. Jokaisen suorituksen jälkeen kouluttaja usein antaa vinkkejä ja avaa mahdollisesti suorituksen lopputulokseen vaikuttaneita tekijöitä. Monesti yllättävä tuulenpuuska kesken kiinnittymisharjoituksen saattaa itse suorittajalta jäädä huomaamatta, mutta vierestä seurannut kurssilainen saattaa pystyä hyvinkin analysoimaan tilanteen kehittymistä jälkeenpäin käytävässä keskustelussa.

Niin kuin yleensäkin uuden asian oppimisessa, niin veneilynkin harjoittelu on kaksin verroin tehokkaampaa ja mukavampaa yhdessä tehden!

Tämän artikkelin teksti ja kuvat ovat kurssin kouluttajalta. Siksi kouluttaja ei esiinny kuvissa mukana. 🙂

Vastaa